Ενεργειακό Τζάκι

Ως ενεργειακά τζάκια χαρακτηρίζονται αυτά τα οποία έχουν μικρή κατανάλωση και μέγαλη απόδοση. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από μαντέμι ή ατσάλι. Τα ενεργειακά τζάκια είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • μονού τοιχώματος
  • τριπλού τοιχώματος

Μονού τοιχώματος

Εστίες φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι. Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά , με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων. Περιορισμένης θερμικής απόδοσης. Ιδανικά για την θέρμανση ενιαίου χώρου μέχρι 60-70 m2.

Τριπλού τοιχώματος

Τα ενεργειακά τζάκια τριπλού τοιχώματος έχουν δύο εξωτερικά τοιχώματα φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο.

Ο αέρας περνά ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες, από όπου διοχετεύονται στον χώρο. Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύς και αποδόσεις (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι. Ιδανικά για θέρμανση σπιτιών μέχρι 160-170 m2.

Ανάλογα την κατασκευή, διαθέτουν ρυθμιστές καύσης και τάμπερ, για τον έλεγχο της κατανάλωσης και της συντήρησης των ξύλων. Δεν δημιουργούν απώλειες θέρμανσης, είναι ασφαλή και οι ρύποι τους (ειδικά στα μοντέλα με δευτερογενή καύση) είναι περιορισμένοι.

Έχω ενεργειακό τζάκι, τι είδους καυσόξυλα χρειάζομαι;

Περισσότερες πληροφορίες για το είδος καυσόξυλου που χρειάζεστε για το τζάκι σας, μπορείτε να βρείτε εδώ.