Θέρμανση

Τζάκι

Χτιστά είναι τα τζάκια που χτίζονται επιτόπου στο χώρο τοποθέτησης. Πλεονέκτημα τους είναι η έλλειψη περιορισμών ως προς τη μορφή, σχέδιο και μέγεθος. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η άμεση εξάρτηση της ενεργειακής απόδοσης του τζακιού με την ποιότητα της δουλειάς του τεχνίτη. Το κόστος μπορεί να διαφέρει αρκετά από τεχνίτη σε τεχνίτη.

Ενεργειακό Τζάκι

Ως ενεργειακά τζάκια χαρακτηρίζονται αυτά τα οποία έχουν μικρή κατανάλωση και μέγαλη απόδοση. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από μαντέμι ή ατσάλι. Τα ενεργειακά τζάκια είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Ξυλόσομπα

Ενεργειακές σόμπες είναι αυτές οι οποίες έχουν μικρή κατανάλωση σε καύσιμη ύλη και μεγάλη θερμαντική απόδοση και όχι αυτές που εκπέμπουν ζεστό αέρα (αερόθερμες).

Ξυλολέβητες

Οι σύγχρονοι κλασικοί ξυλολέβητες συνδυάζουν χαμηλό κόστος χρήσης με υψηλή θερμαντική απόδοση και είναι εύκολοι στον καθαρισμό τους ενώ απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Οι λέβητες ξύλου είναι φτιαγμένοι, από ατσάλι ή χυτοσίδηρο. Η εστία καύσης είναι φτιαγμένη από υλικά τέτοια ώστε να υπάρχει η όσο το δυνατό μικρότερη απώλεια ενέργειας.